Volwassenen
Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarin de muziek centraal staat en niet het praten.
Door het gebruiken en samen bespelen van muziekinstrumenten werken we aan de doelen waarvoor u komt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; nieuwe vaardigheden aanleren, inzicht en begrip, problemen overwinnen, uiten van emoties en het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Muziektherapie kan helpen in het leren omgaan met problemen die niet zijn op te lossen, zoals beperkingen die ontstaan na letsel of chronische ziekten.
Herkent u zich in deze uitspraken?
- Ik weet het allemaal wel goed te vertellen, maar ik voel er niets bij.
- Ik voel van alles, maar ik heb er geen woorden bij.
- Het lijkt of mijn gevoel en mijn verstand los zijn van elkaar.
- Ik blijf maar tegen dezelfde dingen aanlopen, maar ik weet niet hoe het komt.
- Ik kom er te laat achter dat mensen (of ik zelf) over mijn grens zijn gegaan.
- Ik voel me al lange tijd niet fijn
- Ik kan niet vertellen hoe ik me echt voel
- Ik blijf last hebben van gebeurtenissen uit mijn verleden
- Ik worstel met mijn geaardheid en mijn geloof
Muziektherapie kan hierin helpend zijn. Tevens kan muziektherapie een goede aanvulling zijn op psychologische behandeling.
Wat kunt u verwachten?
De intakefase (ongeveer 3 sessies) proberen we samen helder te krijgen wat uw hulpvraag is en aan welke doelen u zou willen werken. Dit is ook een goed moment om te beslissen of muziektherapie u verder kan helpen hierin. Daarna maken we een behandelplan waarmee we verder werken.
Behandeling
Eerst praten we kort over hoe het gaat en kijken we terug op de vorige keer. Vaak is het zo dat we dan met de muziekinstrumenten aan de slag gaan. U hoeft hiervoor niet een instrument te kunnen bespelen. Ook kan het zijn dat we luisteren naar muziek en dit bespreken of zelf een lied maken. Het is tevens mogelijk om te werken met muzikale sculpturen. U vertelt dan een situatie of een probleem en dit zette we neer met muziekinstrumenten. Vaak geeft dit al vernieuwende inzichten. Een volgende stap is het met elkaar bespelen van de instrumenten. Welke methode we kiezen, hangt af van wat u zelf graag wil en wat passend is bij uw hulpvraag.
Hoe werkt het?
Er wordt veel onderzoek gedaan over de werking van muziek op de hersenen. Hieruit komt o.a. naar voren dat het luisteren naar muziek leidt tot veranderingen in hersengebieden die te maken hebben met het verwerken van emoties. Naast de invloed van muziek op emoties, kan muziek maken of luisteren naar muziek de sociale interactie bevorderen. In het samen muziek kunnen vaste patronen duidelijk worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe u omgaat met grenzen. Nieuwe manieren van reageren kunnen in de muziek worden uitgeprobeerd op een veilige manier.
Wat mij vooral raakt, is de puurheid en eerlijkheid in het samen muziek maken. Ik vind het altijd verrassend hoe er inzicht ontstaat en hoe situaties, gevoelens en gedragingen duidelijk worden in de muziek die daarvoor met woorden niet te vatten waren. Ik kan hier uren over praten, maar het mooiste is om dit zelf te ervaren.